Kolbman vaellus Stabbursdalen-Karasjoki heinäkuussa 2019

Tälle sivulle päivitetään suunnitelmaa heinä-elokuun 2019 vaelluksesta Stabbursdalenin luontokeskus-Karasjoki-välillä (matkasuuntaa vielä mietitään, todennäköisesti mennään helpomman kautta eli etelästä pohjoiseen).
Suunnitelmaan voi hyvin tulla vielä muutoksia, Tampereella pidetään suunnittelupalaveri toukokuun lopussa.

Tämä sivu on päivitetty 10.5.2019

Vaelluksen ajankohta on alustavasti 15.-31.7.2019 (ilman matkapäiviä).

Yleistä

Tavoitteena on, että vaelletaan Norjan kauniilla tunturipaljakalla kalastellen. Matkaa kertyy kartalla noin 150 kilometriä (+kalastusreissut ja muut päiväretket).
Pyrimme kulkemaan mahdollisimman paljon puuttomalla ylängöllä, jossa on vähemmän hyttysiä ja sovittaa reitti kalastusnäkökulmasta mielenkiintoisten järvien välille. Mielenkiintoisiin paikkoihin pysähdytään 2 yöksi.

Päivämatkat eivät ole hirveän pitkiä, mutta maasto on kivistä etenkin pohjoisemmalla puolikkaalla. Kaikilla täytyy siis olla hyvät ja luotettavat vaelluskengät.

Reittisuunnitelma tarkemmin (mikäli mennään pohjoisesta etelään, saatetaan toteuttaa vastakkaisessa suunnassa):

Kokoonnutaan Ivalossa tai Kaamasessa (päätetään myöhemmin), samalla bussilla pääsee jo Rovaniemeltä asti halutessaan. Mennään sieltä Nordkappin bussilla Stabbursdalenin luontokeskukselle. Bussi saapuu Stabbursdaleniin illalla klo 19.30, katsotaan ympärillemme ja laitetaan leiri jäämeren rantaan. Aamulla startataan tietä ja polkuja pitkin Stabbursdaleniin. Kuljetaan ylänköjä ja leiriydytään hyvien kalapaikkojen luona. Stabbursdalenissa on mahdollisuus sään salliessa huiputtaa useita yli 1000 metriin kohoavia tuntureita. Stabbursdalenin kansallispuiston jälkeen suunnataan kohti Iesjärveä ja sieltä kohti Karasjokea. Tälläkin välillä on paljon hyvin jännittäviä järviä kalastettaviksi. Paluu on Karasjoen huoltoasemalta saman Nordkapp-Rovaniemi-bussin kyytiin.
Selvitellään mahdollisia yhteiskyytejä henkilöautoilla Tampereelta pohjoiseen.

Kalastus

  • Tavoitekalat alueella ovat lähinnä taimen, rautu ja harjus. Lohivesistöille emme mene, koska ne vaatisivat kalliimmat luvat.
  • Kalastuslupa kustantaa saman viikoksi kuin vuodeksi, karkeasti 80 euroa. Lupa on Finnmarkseiendommen Annual License ja sen saa ostettua tästä.
  • Kalastusvälineiden desinfiointi otetaan huomioon ja varustaudutaan siihen. Ostetaan yhdessä desinfiointivälineistö.
  • Hyviin kalapaikkoihin voidaan jäädä useammaksikin yöksi. Paljon riippuu riippuu myös säästä.
  • Erityishuomiot

  • Maasto on kivistä, joten polvet ja nilkat on syytä olla kunnossa. Kannattaa myös olla laadukkaat kengät, sillä kengätkin joutuvat kivikossa koville ja korjaaminen olisi hankalaa.
  • Hyvät sadevaatteet ovat tärkeät, Norjassa lähellä Jäämerta voi sataa eri malliin kuin mihin on Suomessa tottunut.
  • Hyvät pehmusteet makuualustoissa ovat normaalia tärkeämmät, useinkaan kovin hyviä telttapaikkoja ei ole saatavilla. Puita on poltettavaksi harvassa, kannattaa varautua kalojen paistamiseen trangialla.
  • Kalastajien kannattaa ottaa haavi mukaan. Pikkukalat eivät ole ongelma, mutta sen jättitaimenen menetys haavin puuttumisen vuoksi harmittaa todella paljon.
  • Ötököitä saattaa olla etenkin reitin eteläisellä puoliskolla.
  • Tässä alustava reittisuunnitelma (aukeaa isommaksi kuvalinkistä):

    Pääset tutkimaan reittisuunnitelmaa tarkemmin tästä linkistä.

    Maastosta saa jotain käsitystä vuoden 2016 Rastigaisa-vaelluksen kuvista sekä vuoden 2018 Lakselv-Utsjoki-vaelluksen kuvista.

    Ota rohkeasti yhteyttä jos mieleesi tulee mitään kysymyksiä, kommentteja tai vinkkejä!

    Retken vastuullisena vetäjänä toimii Mikko Suominen.

    Tiedustelut ja ilmoittautumiset 15.5.2019 mennessä Mikko Suominen, etunimi.sukunimi@iki.fi.

    P.S. Katso myös Inarijärvi-Vätsäri-melontavaelluksen sivu.